Page 1 of 1

Need help using multiple probes

Posted: Tue Nov 15, 2016 2:36 pm
by Dhaigh
Hello Everyone,
I'm currently trying to inspect a part to the customer's desires, and they require me to check various features with specific size probes. The first part of my program runs smoothly but then once it goes to get the other probe to inspect the smaller features, I just get a y-limit error. I am still new to inspection and I haven't been asked to use multiple probes in the same program before, so I was wondering if there are specific steps I need to take in order to use multiple probes (such as doing another alignment before measuring). Any help would be greatly appreciated!

Thank you,
Drew

Re: Need help using multiple probes

Posted: Fri Nov 18, 2016 10:41 am
by medupriest
This could be a several things. Some of the easiest to resolve are:

-Is the feature inside the machine volume (can you manually drive the the probe to the full extents of the hole)?

-Go into your program settings (step one of the program) and go into the "DCC" tab. make sure the "search distance" is set to something reasonable (5mm or so). The out of limit error will occur if the full search distance would place the stylus out of the machine volume.

-Check the calibration. You could re-calibrate, double click on the a0b0 tip on the smaller probe and check the x,y,z offset, or you could measure a hole with both probes and report the distance between. In any case, you should ensure that 0,0,0 for one probe is 0,0,0 for the other probe.

If none of these are the issue, there are several other potential causes.