Position error Z Axis

Topics applicable to newer version(s) of CMM-Manager (3.0+)
Post Reply
User avatar
BBruner
Regular User
Regular User
Posts: 17
Joined: Mon Oct 19, 2015 10:34 am
Location: Waller, Texas (Outside Houston)

Position error Z Axis

Post by BBruner » Thu Mar 16, 2017 8:28 am

I am having a problem with the homing operation after a power outtage. After several attempts of restarting the controller and CMM- Manager I still cannot home the Axes. The exact error message reads PERR: Position error! [Z AXIS]. The CMM is a LK V20.12.10. SL with CMM- MAnager 3.52

Thank you for any help.

User avatar
Ryan Christopher
Nikon
Nikon
Posts: 245
Joined: Mon Jun 06, 2011 3:00 pm
Location: Sumner Washington
Contact:

Re: Position error Z Axis

Post by Ryan Christopher » Thu Mar 16, 2017 12:50 pm

Does the machine begin to move to home and then fail?
Ryan Tackes
Applications Manager, VMS Inc.
http://www.vantagemeasure.com/

User avatar
BBruner
Regular User
Regular User
Posts: 17
Joined: Mon Oct 19, 2015 10:34 am
Location: Waller, Texas (Outside Houston)

Re: Position error Z Axis

Post by BBruner » Thu Mar 16, 2017 2:43 pm

yes

User avatar
Ryan Christopher
Nikon
Nikon
Posts: 245
Joined: Mon Jun 06, 2011 3:00 pm
Location: Sumner Washington
Contact:

Re: Position error Z Axis

Post by Ryan Christopher » Thu Mar 16, 2017 2:47 pm

Is perhaps the Z ram too high before homing?...maybe the homing marker is on the wrong side of the sensor. Try moving the Z axis down a few inches then try again...
Ryan Tackes
Applications Manager, VMS Inc.
http://www.vantagemeasure.com/

User avatar
BBruner
Regular User
Regular User
Posts: 17
Joined: Mon Oct 19, 2015 10:34 am
Location: Waller, Texas (Outside Houston)

Re: Position error Z Axis

Post by BBruner » Thu Mar 16, 2017 2:50 pm

I had tried that several times with no success.

ChrisV-GHDiv
New User
New User
Posts: 1
Joined: Wed Jun 14, 2017 11:26 am

Re: Position error Z Axis

Post by ChrisV-GHDiv » Wed Jun 14, 2017 11:35 am

Good morning. I'm interested to know if this ever got solved for you. I've been having the same issue all day with the machine failing while moving and getting a pop-up with 'PERR: Position Error! [Z Axis]'. I've never seen this before in 4 years of using this C.M.M.

Thanks

User avatar
US_Helpdesk
Moderator
Moderator
Posts: 1087
Joined: Wed Feb 23, 2011 7:26 pm

Re: Position error Z Axis

Post by US_Helpdesk » Thu Jun 15, 2017 1:14 pm

This will happen if the Air Pressure is too low, air bearing is tight, machine has mechanical drag, move acceleration is too high, homing machine from outside limit(s), etc.

If this happens during homing, please manually move the machine closer to center of machine volume and re-boot controller / re-home.
I've migrated to a new user account, see my other posts here

Post Reply